Mézeskalács

Mézeskalács
(kb. 35 nagyobb darab)

… Ez a recept hosszas kísérletezés után született. A nehezebb, magas olajtartalmú paleolisztekből nem könnyű a búzaliszttel és sok mézzel készült mézeskalács puhaságát megközelíteni. Ám a karácsony nem karácsony mézeskalács nélkül, s ez a változat is megérte a sok fáradságot.

30 dkg egész finomra őrölt, hámozott mandula
15 dkg finomra őrölt kókuszreszelék
10 dkg finomra őrölt szezámmag
2 ek. „mézes sütemény” nevű fűszerkeverék
½ ek. őrölt fahéj
1 tk. szódabikarbóna
½ tk. sütőpor
10 dkg nyírfacukor
2 tojás
2 ek. méz
5 dkg vaj vagy ghí

A kevert lisztet összekeverjük a szódabikarbónával, a sütőporral, a „mézes sütemény” fűszerrel és a fahéjjal. Hozzáadjuk a tojásokat, a mézet, és a nyírfacukrot, majd az egészet alaposan összegyúrjuk. Letakarva minimum 2 órát pihentetjük a hűtőszekrényben, de akár egy napig is ott lehet hagyni.
Felhasználás előtt kb. fél órával kivesszük. Ezt a tésztát nem könnyű nyújtani, tanúsítsunk türelmet a folyamat iránt. Az egész adagot valószínűleg nem fogjuk tudni egyben kinyújtani, én kb. 5 részletben csináltam. Ha valaki nem sajnálja a drága liszteket, alá lehet szórni, így persze sokkal kevésbé ragad. Ha nincs alálisztezve, szükségünk lesz egy szedőlapátra, amivel alá tudunk nyúlni, amikor a felületre ragad a tészta. Fontos, hogy teljesen sima, kemény felületen dolgozzunk. A tésztát 8 mm vastagra nyújtsuk. Tetszőleges formára vágjuk ki, és a leeső tésztát mindig újra gyúrjuk össze és nyújtsuk ki, amíg az összes el nem fogy. Ezt a mennyiséget két részletben lehet megsütni.
170 fokra előmelegített sütőben (légkeverés nélkül) süssük 12-14 percig. Teljesen hűtsük ki és légmentesen záródó dobozban tároljuk.

/BlikkFitt/

Hozzászólás