Light “tejfölös” gombóc

A tejfölös gombóc gyerekkorom nagy kedvence. Imádom, de tényleg. Viszont krumpli,fehérliszt,tejföl,zsír…hát megvan benne minden, amit épp elhagyni kéne 😀

Ahogy neten nézelődtem, hát nemistudom. Vanegy olyan érzésem, hogy ezt a fajta gombócot kevesen ismerik, vagy ha mégsem akkor is kb 2 receptet találtam erről…ellenben a szilvásgombóccal, amihez 34235345 recept van. Igazság szerint az alap gombóc ugyanaz mindkettőnél 🙂

Nade sok a duma, kevés a recept…szóval jöjjön aminek jönnie kell. 😀

Hozzávalók:

  • 150gr csicsóka(pucolva ennyi!)
  • 25gr tk. tönkölyliszt
  • 25gr Norbi mastermix
    (de sztem bármilyen ch csökkentett liszt jó, vagy az egészet lehet tönkölylisztből, csak az nagyonsok ch lesz a végén..)
  • 125gr natúr joghurt
  • 1teáskanál őrölt pirospaprika

A csicsókát megpucoljuk, majd feltesszük főni(fel is lehet előtte kockázni, de véglis sztem mindegy). Miután megfőtt, krumplinyomóval összetörjük és teljesen kihűtjük. A kihűlt csicsókát sózzuk, majd hozzáadagoljuk szépen fokozatosan a liszteket és egy gombóccá gyúrjuk. Pár percet pihentetjük, nekem ez kb addig tartott, amíg elővettem egy deszkát és feltettem forrni egy lábosba vizet egy kis sóval. Ezután a gombócot ketté osztjuk és mindegyikből kis kígyót nyújtunk minimálisan lisztezett deszkán. A kígyókat kis kockákra felvágjuk, majd gombóccá gömbölygetjük, bár ez csak az esztétikai szempontból fontos, egyébként tökmindegy 😀

Miután a gombócaink készen vannak, megnézzük hogy áll a víz. Ha a víz már forr, akkor a gombócokat szépen beledobjuk, alacsonyra vesszük a lángot és lefedve főzzük(egy kis rést hagyjunk a fedő és a lábas között, nehogy kifusson). A gombócok egy idő után feljönnek a víz felszínére, ekkor még kb 1-2percig főzzük és már kész is. A gombócokat szűrővel kivesszük és hideg vizes tálba tesszük. Amíg kicsit hűlnek, addig a joghurtot egy tálban összekeverjük a pirospaprikával és sózzuk. Én egy kicsit fel is melegítettem ezt a joghurtos szmötyit (de vigyázat, ha túl sokáig melegítjük megsavanyodik!) Ezután a gombócokat beleforgatjuk a joghurtos masszába és már ehetjük is.

Ugyanezt a gombóc masszát persze csinálhatjuk valami édes verzióban is, nálam még biztos előkerül párszor és variálom ahogy tudom 😀

tejfölösgombóc

Összesített tápérték: 363kcal   57gr ch   1gr zsír   27gr fehérje

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s