Sport és egészséges életmód

Gondoltam leírom, hogy nekem mi a véleményem a sportról, egészséges életmódról…milyen volt a hozzáállásom régen és mennyiben változott ez meg mostanra.

Nos…a sportot mindig is nagyon szerettem, konkrétan általános iskolás korom óta mindig sportoltam valamit egészen kb. középiskola 3.ig Általános 3.tól 6.ig kosaraztam(sztem ekkor éltem a sporttevékenységem fénykorát), 4.ben még úsztam is heti 2x, utána 6.-8ig atlétika versenyeekre jártam, 7.-8.ban floorballoztam, majd miután középsuliba kerültem 9.-10. osztályban kézilabda edzésekre jártam(ami inkább hasonlított tömegsportra, de véglis mozgás volt és ez a lényeg), ha jól emlékszem 12.ben pedig kb fél-háromnegyed évig aerobicra jártam. Ergo nekem a mozgással sosem volt bajom, imádok biciklizni, sportolni ugrabugrálni, aerobicozni, táncolni szóval nagy haverok vagyunk a sporttal 😀 Ennek ellenére mégsem voltam soha egy olyan marhasportos alkat, de a tesiórákat mindig szerettem és sokszor jobb is voltam, mint mondjuk egy nálam sokkal vékonyabb osztálytársam, akiről mindenki azt gondolta volna, hogy simán jobb nálam. Maradjunk annyiban, hogyha esetleg nem is voltam a legjobb, de mindig próbáltam magamból kihozni a maximumot, amit a tanárok is láttak. Volt,hogy elszántam magam arra is, hogy na akkor én heti 4-5x kb félórát szobabiciklizek…ez ment is egy ideig..közben néztem a kis sorozatomat, deaztán meguntam..gondolom nemláttam semmi eredményt és ezért:D Ugyanígy voltam a futással is, eljárogattam párszor kutyával,vagy anyával….de mivel alapból utálok hosszútávot futni, így ezt is gyorsan feladtam. Talán 2011 januártól voltam/vagyok úgy vele, hogy habár mindig is szerettem a sportot, de most látom is az eredményét és nem kényszerből csinálok valamit, mert hogy “jajj mais lekell tudnom a tornát”,hanem azért mert jólesik, feltölt energiával, kikapcsol, levezetem a feszültséget. Egyszóval JÓ és rendes bűntudatom van, ha esetleg kihagyom…hétvégék után meg mindig várom már a hétfőt, hogy végre tornázzak. Most ez nem a rizsa része, én mindenkit arra buzdítanék, hogy ha teheti mozogjon. Nemkell egyből heti 5x másfél órákat edzeni, az is jó kezdetnek, ha mindennap sétálsz intenzíven mittudomén fél órát. Vagy ha inkább tornáznál, akkor kezdd valami lightosabb tornával, esetleg rövidebb időtartamúval, ha hetente többször is megcsinálsz kb 20percnyi tornát, máris tettél valamit a célod érdekében.

Aztán egészséges életmód. Na ezzel már jobban hadilábon állok, mint a sporttal. Nem mondanám, hogy mindig jókislány voltam és egészségesen étkeztem. Persze a gyümölcsöket imádom, a salátákat is nagyon, viszont régen kb a sajtos-tejfölös tészta volt a kedvenc kajám..:D Pedig nem egy nagy szám, de mégis nagyon szerettem. Na meg a szendvicsek reggelire, vacsorára áhh 😀 Jó persze, mikor kicsi voltam senki nem szólt rám, hogy “hé azt nemkéne olyan sokszor enni, mert dagadt leszel..”, meg amúgyis ki gondolkodik ilyeneken gyerekként? Bár mikor már elkezdett zavarni a súlyom és láttam magamon, hogy ducibb vagyok, mint a többiek…akkor mindenféle csodadiétát próbáltam volna ki, ahelyett,hogy kevesebbet eszek vagy figyelek arra, hogy mégis mi van a tányéromon. Most így 21éves fejjel már épp ideje volt, hogy áttanulmányozzam ezeket a dolgokat, örülök is neki nagyon és szerintem mindenkinek tudnia kéne, hogy mi az a fehérje-szénhidrát-zsír-cukor stb. Mert higyjétek el, vannak akik nincsenek tisztában ezzel. Persze aki makacs és nemfoglalkozik az ilyenekkel azzal nincs mit tenni….magára vessen ha idősebb korában baja lesz, vagy akármi.

Mióta elkezdtem figyelni a táplálkozásomra sokkal jobban érzem magam…nem csak azért, mert fogytam miatta, hanem mert tudom, hogy amiket eszem, azok nem szétbasszák a testemet, meg 445435 E betű van bennük, hanem egészségesek. Igazából mivel a fogyókúrázás nem konkrétan egy időszakra szól, hanem ez komplett életmódváltás, szerintem mondhatom, hogy én életmódot váltottam…és nem is szeretnék a jövőben visszatérni a régi kajálási szokásaimhoz. Oké, biztos lesz 1-1 alkalom majd  jövőben, amikor megeszek egy szelet pizzát, vagy ilyesmi…de konkrétan fehér kenyeret, zsírban tocsogó húsokat meg ilyesmiket nem szándékozom enni. A legjobb az egészben, hogy anya is próbál egészségesebb cuccokat csinálni ebédre, egyszóval rajta nem fog múlni, hogy egészséges kaja lesz-e az asztalon vagy nem…persze a család berögzült szemléletmódján nem nagyon tudok változtatni, ők eszik amit gondolnak, de ha én külön megkérem Anyát, hogy csináljon nekem ezt vagy azt, akkor megteszi 🙂 Aki esetleg gondolkodik egy ilyesfajta életmódváltáson, az először kezdje kicsiben, nemkell egyből drasztikus változtatásokat tenni. Főleg nem pl. karácsony előtt, mert valószínűleg úgysem sikerül betartani a diétát, amikor mindenféle finomság van az orrunk előtt. Ennek ellenére annyit tehetünk, hogy karácsonykor kistányért használunk, így átverjük az agyunkat úgy látjuk, hogy tele van a tányérunk, mégis kisebb adagot eszünk igazából. Emellett ha megoldható, célszerű olyan ételeket összeválogatni a karácsonyi menüből is, ami diétásabb…ergo nem a rántotthúst kell enni krumplipürével és ketchuppal,aztán még lefolytani 3szelet haboskrémes mindenféle sütivel…:D Ami még fontos étkezés szempontjából, az nem más, mint hogy nem 2x kell enni egy nap és akkor felfalni a fél hűtőt, hanem inkább többször keveset, nem kell dugig lenni minden kajálás után. Régebben én is kb 2x ettem naponta, ebédeltem egy éthordónyi mennyiségű kaját(egy ekkora mennyiséget most 2kajálásra eszek meg..), utána meg este suli után letoltam vagy 3jól megpakolt zsemlét…most így visszagondolva…atyavilág voltak ám étkezési szokásaim:D

Összefoglalva sokkal jobban érzem magam azóta, mióta rendszeresen mozgok és tudom, hogy olyan dolgokat eszek, amik egészségesek ráadásul még finomak is… Mindenki maga dönti el, hogy mit kezd az életével…de miért ne lehetnénk egészégesek és fittek ahelyett,hogy kanapékrumpliként otthon punnyadunk naphosszat a tv előtt és toljuk az arcunkba a csipszet meg a pizzát?..

Hozzászólás